Menu Content/Inhalt
2010
Tisztújító Közgyűlés 2010. november 6. Balatonalmádi PDF Nyomtatás E-mail

Napirendek:

1.  Új tagok felvétele

2.  Határozatképesség megállapítása

  1. Éves beszámoló
  2. Gazdasági beszámoló
  3. Vezetőség lemondása
  4. Szavazatszámlálók megválasztása
  5. Eredményhirdetés
  6. Új elnök és elnökség megválasztása
  7. Új elnök köszöntője
Bővebben...
 
XIX. Tudományos ülés, valamint Tisztújító Közgyűlés a Balatonalmádi Ramada - Spa Hotelben, 2010. november 5-6-án PDF Nyomtatás E-mail

I. rész

Mintegy 120 fő részvételével tartottuk meg „Új utakon az egészségügy” témakörben tudományos ülésünket, amelyet nagy érdeklődés előzött meg. Az I. rész bevezető előadásának megtartására Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár urat kértük fel, de sajnos utolsó pillanatban lemondta. Szerencsére a helyzetet megmentette Dr. Velkey György (a Bethesda Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség jövendő elnöke), aki érdekfeszítően adta elő, a nem minden tekintetben izgalmas államtitkári mondanivalót, látványos slide-okkal tarkítva.

Az előadást szokásosan magas színvonalon egészítette ki – mint felkért hozzászóló - Dr. Sinkó Eszter (programvezető, tanácsadói igazgatóhelyettes, SOTE, Egészségügyi Menedzserképző Központ), a magyar egészségügy problémáit átfogóan, szemléltetően bemutató előadásával.

Dr. Rácz Jenő (a Veszprém megyei Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke), előadásában feltette a Qua Vadis? Kérdést, majd a bibliai kérdés felvetése után szellemes fordulatokkal mutatta be, hogy milyen út vezetett a „ Via Appián a Chiesa di Santa Maria in Palmis”-ig. Végig vezette a rendszerváltás kezdete óta, napjainkig az egészségügyi miniszterek tevékenységét, érdemeit, örökségeit. Összefoglalva, a történelmi elemektől nem mentes előadást, egy utat lát lehetségesnek, a három csapást, vagyis: schoctalanítás, egészségipar-paradigmaváltás fejlesztése, új ellátó rendszer kialakítása.

Az előadások után kerek asztal formájában folytatódott az ülés, amelyek színvonalát számos hozzászólás (Dr. Várhelyi Tamás, Dr. Rácz Jenő, Dr. Havas Szófia, Vancsura Miklós, Dr. Horváth Ágnes, Smrcz Ervin stb.) és az ezekre adott válasz emelte Dr. Szepesi András moderálása mellett.

II.rész

Az Ülés második részének vezető témája: Egészségügyi holding tervezete a fővárosban, amelynek vitaindító előadója Dr. Pesti Imre (Főpolgármester-helyettes). Előadásában logikusan vezette le: a válságtünetek okait, a területi integráció előnyeit, az integráció lehetséges formáit, bemutatta a fővárosi fenntartású intézményeket, ezek anyagi helyzetét, adósságállományát. Előadása további részében nemzetközi tapasztalatok bemutatásán keresztül jutott el a fővárosban kitűzött célokhoz és mutatta be az egységes irányítás keretei között a vagyonkezelési, pénzügyi, stratégiai és operatív irányítási feladatokat. A Holding irányítási és munkaszervezete – véleménye szerint – több lépcsőben építhető ki, tervezett menetrend szerint és 2013-ra megvalósítható.

Első felkért hozzászólóként Dr. Kiss Zoltán Tamás mutatta be, szemléletes ábrák kiséretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei egészségügyi holding kialakításának folyamatát, működését és problémáit.

Második felkért hozzászóló Dr. Rácz Jenő, mint a már működő Veszprém megyei zrt vezérigazgatója elsősorban a szervezet orvos-szakmai működését, ennek érdekében végrehajtott profiltisztítás menetét, sajátosságait mutatta be. A nonprofit, egyszemélyes (megyei önkormányzat) zrt működésének rendjét, a zrt tagjainak részvételét a tevékenységben és a „kívülálló” intézmények (MÁV, Honvédség, stb) együttműködéséből adódó nehézségeket ismertette átfogóan.

Nagyon fontos lenne az új működés rendszerében azt megoldani, hogy a pénz kövesse a beteget, ami nagyon sok jelenlegi problémára nyújtana kiutat.

A II. részben is több hozzászóló mondta el gondolatait (Dr. Balogh Zoltán, Flór Ferenc, Kövesi Ervin, Dr. Lehoczky Péter, Smrcz Ervin, Vancsura Miklós), ami végülis a Tudományos Ülés sikerét bizonyítja.

Az ülés végén a Menedzser Klub tiszteletbeli tagjává fogadták: Dr. Velkey Györgyöt, Dr. Sinkó Esztert, Dr. Pesti Imrét és Dr Kiss Zoltán Tamást.

A Tudományos ülést hangulatos műsoros klubest követte, számos gazdag tombola ajándék kisorsolásával.

Az egyes előadásokat és a hozzá kapcsolódó slide-okat a következő sorrendben teljes terjedelmében meg lehet tekinteni és letölteni:

Bevezető
 
 

Dr. Szepessi András:
 

Dr Velkey György előadásának anyaga: Letöltés


dr Sinkó Eszter előadásának anyaga: Letöltés 


dr Rácz Jenő előadásának anyaga: Letöltés


dr Pesti Imre Főpolgármester-helyettes előadása:dr Kiss Zoltán Tamás előadása:


Kérdések - Válaszok:


Esti találkozó:
 
MEGHÍVÓ- Új utakon az egészségügy PDF Nyomtatás E-mail
Ismét eltelt egy év, közeledik az éves Tudományos Ülésünk és a Tisztújító Közgyűlés időpontja.

Időpont: 2010. november 5-6.
Helyszín: Balatonalmádi, Ramada Hotel (Bajcsy-Zsilinszky u. 14.)


Bővebben...
 
Hogyan lehet adósságmentesen működtetni egy nagy kórházat? PDF Nyomtatás E-mail
2010. szeptember 29-i klubnap a Dél-pesti Jahn Ferenc Kórházban
 
Az év utolsó klubnapját tartottuk szeptember 30-án a Menedzserek Országos Szövetségének Elnökségével és Választmányával közös szervezésben, mintegy száz fő részvételével. 
klubnapi_resztvevok_janhferenc_copy.jpg

 

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 5